Kezdet-építés-kezdés

Kezdet: Minden kezdeményezés belső indíttatásból ered, mégis vannak külső események, amelyek segítik az elhatározást, az első lépést. Sokunkban megvan a jó szándék az építésre, de nem érik be aktív tetté, hanem csak passzív várakozás és óhaj marad. 2010-ben a kezdés útjára léptünk, vállalva akár a kudarcot is. Sok beszélgetés, levelezés közben szép lassan, fokozatosan formálódott a felemelkedés honlap gondolata. Az elvi és technikai kérdések során alakult ki a jelenlegi formája, végül is két év volt az előkészület. Felfedeztünk egy különleges évfordulót, amely egy külső történelmi eseményre utal, mégis inspirálta a felemelkedés ideáját. 1235 szeptember 25-én koronázták meg a Szent Koronával IV. Bélát, így vált Magyarország királyává. Idén, 2012 szeptember 25-én van ennek a 777-ik évfordulója, ezért is ekkor jelenik meg a nyilvánosság előtt a felemelkedés.

Építés: Milyen példát meríthetünk ebből az évfordulóból? IV. Béla országlása alatt a szövetségesből vált támadó kunok és leginkább a mongolok pusztításai nagyon megsebezték az országot. Volt egy harmadik ellenség is; a Pozsony környéki vármegyéket a német foglalta el. Ebben a lehetetlen helyzetben IV. Bélának egy meggyengült országot kellett vezetnie. Úgy tűnt, hogy minden remény elveszett, de a sötétségből három csillag ragyogott fel, akik fényt adtak az ország újjáépítéséhez. Magyarország testi-lelki és szellemi felemelkedéséért a legtöbbet a király, a lánya Szent Margit és Boldog Özséb tett, aki megalapította a Pálos rendet. Ez az évforduló az építést és az újjáépítést inspirálhatja, hogy egy jobb életminőség felé nemesítsük önmagunkat és környezetünket. Ehhez az átalakításhoz, nem kidolgozott programokra van szükség, amelyek végrehajthatóak, hanem az önálló, szabad ember újrakezdési képességére.

Kezdés: A görög „arkhé” szó a „kezdet” mellett jelent, őselvet, ősokot, eredetet és kezdést is. Az európai kultúrkör két jelentős szakrális műve kezdődik a „kezdet-kezdés” szóval. A teremtéstörténet: „Kezdetben teremté Isten az eget és a földet…” és a János evangélium: „Kezdetben vala amaz ige….” Kezdeni annyit jelent, mint létrehozni valamit, ami még nincs, de szükség van rá. Minden látható és nem látható kulturális értékünk, amely életünk alapjait teremti meg, ilyen emberi alkotás. Alkotni, építeni, kezdeni csak olyan akarattal lehet, ami már legalább részlegesen mentes a természeti szükségszerűségtől és az egoitástól. Nem érdemes várni, hogy: „Majd ha megváltozik a világ, akkor jobb lesz nekünk!” Annyiban változtathatjuk meg a külső világot, amilyen mértékben mi is változunk. A felemelkedés honlap ezt a szabad „kezdést” szeretné felébreszteni, mások jó példáján keresztül. Változni és változtatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X

Pin It on Pinterest

X