A felemelkedés 7 útja

1. CSALÁD: A legkisebb közösség a családunk. Lehet, hogy sokat kell áldoznunk a legközelebbi ismerőseinkért, akikkel együtt élünk, de mégis ezáltal (általuk) válunk valóban emberré. Családunk szeretete alapköve minden más közösségnek is egészen az emberiségig. A gyermekeket odaadással fogadjuk, szeretetben neveljük, és ha felnő, szabadságban engedjük el. Megbízható, becsületes felnőtt akkor válik a gyermekeinkből, ha először maguk válunk azzá. Ha küzdelmeinkben elvesztenénk a reményt, nézzünk egy gyermek szemébe, és ott újra meglátjuk a betlehemi csillag fényét!

A legjobb nevelési módszer az erényes élet példamutatása.

2. KULTÚRA: Elődeink ránk bízták a tapasztalataikat mesében, versben, dalban, festményben, történelemben, hogy tanuljunk belőle. Az ő küzdelmük eredménye hol siker, hol sikertelenség volt, de ez alakította történelmünket és a kultúránkat. A szellemi kincsek egyetemesek, senki sem birtokolhatja őket. Ideáinkat azért kapjuk, hogy másokat szolgáljunk vele. Merítsünk hát az egyetemes értékek mellett a magyar kultúrából is, hogy önmagunkat megnemesítve mi is újat alkossunk, ami igaz, szép, és jó!

A szellemi értékek erényt ébresztenek bennünk.

3. ÖKOLÓGIA: Ez az Anyaföld ahol élünk, otthont ad nekünk és táplál minket. A Kárpát-medence a termál és ásványvíz szempontjából egyedülálló, a gyógyvizeink a gyógyulásainkat segítik. Óvjuk hát természeti kincseinket, a termőföldet, a vizeinket és levegőnket amit ránk bíztak! Sokat tehetünk, ha környezetkímélő tisztítószereket, lebomló csomagolásokat használunk, és ha szelektíven gyűjtjük a hulladékokat, leginkább a veszélyeseket. Minél kevesebb mű anyagot használjunk! Ne csak saját háztartásunkban, hanem munkahelyünkön is álljunk ki a „szelíd” és  „alternatív” megoldások mellett.

A környezetünket utódaink bízták ránk, hogy vigyázzunk rá.

4. EGÉSZSÉG: Testi és szellemi egészségünk drága kincs, amit nem pótolhatunk semmivel, megőrzésének titka főként saját kezünkben van. Forduljunk újra a természet felé, hisz mi magunk is részei vagyunk. Fogyasszunk vegyszermentes, élő élelmiszereket, lehetőleg minél közelebbi vidékről! Segítsük egymást a betegítő szenvedélyek és függőségek rabságából kiszabadulni, hogy egészek lehessünk! Az öncélú, passzív szórakozások helyett sportoljunk, kiránduljunk, énekeljünk, zenéljünk, olvassunk, alkossunk!

Csak egészséges testtel és tudattal tudunk teremteni.

5. GAZDASÁG: A valódi gazdaság szakértelemre, munkaközösségre, munkára épül, a pénz önmagában nem képes gazdaságot építeni. Ha mi kapunk pénzt, akkor a lehetőségeink bővülnek, nagyobb lesz a pénzügyi mozgásterünk. Ha lemondunk a mi szabadságunkról és másnak adunk pénzt, akkor az ő lehetőségeit segítjük. A pénz ezért a fizikai világban a szabadság és a szeretet kifejezője. Mindenki maga dönti el, hogy melyik gyártót/termelőt és kereskedőt támogatja vásárlásaival. Ha magyar vállalkozást támogatunk, akkor hazai munkahelyek létét is biztosítjuk. Áramoltassuk a pénzünket morális és jó célt szolgáló vállalkozások vagy közösségek felé!

Mai vásárlásunkkal alakítjuk ki azt, hogy holnap mit vásárolhassunk.

6. ANYANYELV: A nyelv az, ami összeköt bennünket, beszéd nélkül létezni sem tudnánk. A beszélt nyelv nagy hatással van a gondolkodásmódunkra is. A tiszta, igaz beszéd maga az ember. A magyar nyelv pontossága és gazdagsága egyedülálló a világon, élményeinket, örömünket, bánatunkat, mondandónkat sokszínűen fejezhetjük ki vele. Egyre kevesebben beszélik ezt a különleges nyelvet, amelyet édesanyáinktól és édesapáinktól örököltünk. Őrizzük meg hát szépségét, és így adjuk tovább gyermekeinknek meg unokáinknak!

Szívében él az ember, és azt mindennapi beszédjében fejezi ki.

7. NEMZET: Bárhol is élünk a világon, a Magyarok Istenéhez tartozunk. Akármelyik országban is élünk, tudnunk kell, hogy számíthatunk egymásra. Ha időt fordítunk egymás meghallgatására, akkor figyelmünk fénye megtalálja a megoldásokat a kihívásokra! Részérdekek, különálló részstratégiák helyett csak együtt boldogulhatunk! Közös múltunk megbecsülésével, közös pozitív jövőkép kialakításával és táplálásával elérhetjük, hogy magyarnak lenni mindig, mindenhol szívet megdobbantó erő legyen.

Közös a múltunk, a jelenünk és a jövőnk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Pin It on Pinterest