Gazdaság szociális alapon – Utolsókból is lehetnek elsők?

A modern közgazdaság a termelést az emberi léttől elvonatkoztatja, csak a haszon szemszögéből nézi. Egyre jobban bebizonyosodik, hogy a gazdasági világképnek óriási hatása van a szociális életre. Egyre több emberben fogalmazódik meg az az igény, hogy a gazdasági élet elveit kibővítsék a társadalmi felelősség ideájával. Sokszor érezzük a kilátástalanságot, hiába a sok elmélet, terv, okoskodás, még sincs kiút. Aztán jön valaki, aki merészen megtesz valamit, és a tettével bebizonyítja, hogy igenis van kiút! Hegedűs Zsuzsa a szegénységben élő gyerekek táplálására „Minden gyerek lakjon jól” programot indított el, ami mellé hazai élelmiszer termelők/gyártók is csatlakoztak. 2010.01.21-én volt a  kezdeményezés első akciója a Kisterenyei Általános Iskolában. 160 alsó tagozatos diáknak kiosztásra került sajtot, tonhal konzervet, gyümölcsöket, valamint szaloncukrot tartalmazó csomag. Fél év múlva már 5000 gyerek kapott hetente ételt.

Mit lehet tenni, hogy a legszegényebb régiókban újra talpra álljanak az emberek? Ahol nincs munkalehetőség ott nem csak a pénz csökken, hanem az önbecsülés és az önállóság is. Modern világunkban elsiklunk 1-2 nagyon fontos kincs mellett, ilyen például az emberi teremtő munka és a termőföld. Ledöbbentő, de egy kis háztáji kertben is jelentős zöldséget lehet megtermelni! Magyarországnak nagyon jók a mezőgazdasági adottságai, hogy lehet  hogy mégis vannak „leszakadt” régiók? 2011-ben ezért a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány új célt tűzött ki. Az alapítvány, az önkormányzatok, a támogató magánszemélyek és a támogató cégek közösen indítottak egy élelmiszer önellátást segítő programot. Ennek lényege, hogy családok kapnak vetőmagot, háztáji állatokat, amit maguk gondoznak, szakmai segítséggel. Adhat-e megoldást ez a helyi problémákra? Ha felnevelik az állatokat, és mindet megeszik, akkor az jó, mert a család jó minőségű ételt ehet, és ez mindenképp javítja az életminőségüket. Ha hagynak állatállományt a következő évre, akkor a jövő évre is biztosítva van az élelem. Ha elér egy bizonyos szintet a munka, akkor már eladásra is jut, ami a helyi szintű munkahelyteremtés első csirája. Plusz bevételt is szerezhet a család az eladásokból, amire van igény, hisz szinte bio minőségű az áru. Az adott településen minden „hátrányos helyzetű” család részt vesz a programban, ezért közösségi élmény is erősödik. Hegedűs Zsuzsa egy riportban így értékeli egy év után ezt a szociális, gazdasági programot:

„A miniháztáji elsődleges célja hozzásegíteni a családokat, hogy fenntartható módon megtermelhessék a gyerekeik egészséges táplálkozásához elengedhetetlen zöldséget és fehérjét. A program keretében tavaly (2011) 15 147 gyerekvédelmi támogatásra szoruló többgyerekes család kapott vetőmagot és kishaszonállatot a negyvenhét leghátrányosabb kistérség háromszáz településén. Nyolcvanegy százalékos sikert értünk el, azaz közel tizenháromezer családnál annyi zöldség termett, hogy az egész évi szükségletüket fedezi, és annyi kishaszonállat maradt, ami bőven elégséges az eredetileg kapott baromfiállomány akár bővített újratermeléséhez.”

2012 augusztus 19-20-án a Bem rakparti „Magyar ízek utcája”rendezvényre meghívták a legsikeresebb településeket, azokat a családokat, akik a legjobban éltek az alapítvány által biztosított lehetőséggel. Ezen a két napon már  megtekinthetőek, és megvásárolhatóak voltak a feldolgozott, házilag előállított termékek (lekvár, kolbász, tészta), és az általuk megtermelt zöldségek, gyümölcsök, tojás. Ahogyan Hegedűs Zsuzsa elmondta, a házi termékek előállítása jelentheti a családok számára a kitörési pontot, mert ezekre külföldön is nagy a kereslet. A vasárnapi rendezvényen elismerő oklevelet kaptak azok az önkéntesek, akik 3 éve segítik az alapítvány munkáját. 2012 őszétől öt olyan továbbképzési programot indít az alapítvány, amelyben három év alatt, ezekből a régiókból mintegy 35 ezer tartós munkanélküli szakmunkásképzést kap, hiányszakmákban. Házi ápolókat, ápolóasszisztenseket, varrónőket képeznek. Emellett egy mentorprogramot is beindítanak: diplomás munkanélküli pedagógusokat képeznek tovább arra, hogyan lehet az iskolák kötelező délutáni foglalkozásait felzárkóztatásra használni. A cél, hogy  három év alatt mintegy 20 ezer ember legyen képes a  munkavállalásra, az önfenntartásra.

Hegedűs Zsuzsa: “Ahhoz, hogy valaki járni tudjon, először meg kell tanulnia felállni!”

Bővebben: http://mindengyereklakjonjol.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Pin It on Pinterest