Az anyanyelvem egy igazi varázslat!

Riport Boldoghy Olivérrel, a felvidéki „Fontos vagy!” mozgalomról és az anyanyelvről

A “Fontos vagy!” mozgalom, hogy jött létre?

2011 májusában jött létre a komáromi kórház magyar felirata körül kirobbant úgy kapcsán, amikor a  kórházat üzemeltető cég ugyanis levette a régi kétnyelvű táblát. Az új táblán már csak szlovákul volt olvasható az intézmény neve és jellege. Néhány barátommal pedig egy szervezett tiltakozás sorozatot indítottunk. Tárgyaltunk a kórház vezetőségével, városi képviselőkkel, elöljárókkal, aláírásokat gyújtottunk és levelet küldtünk a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettesnek, végül saját kezűleg kihelyeztünk a bejárathoz egy molinót, amelyre magyarul is ráírtuk : KÓRHÁZ. Ez volt a fordulópont, az addigi elutasítás megtört, és ismét egy új, immáron kétnyelvű tábla került a bejáratra azóta az intézmény belterületen is kétnyelvű a feliratokat helyeztek el. Ezen a sikeren pedig felbuzdulva eldöntöttük, mindezt igyekszünk majd megismételni a város többi intézményén és vállalkozásán így született meg a „Fontos vagy!” mozgalom.

Mi a célja, mit szeretnétek elérni?

A célunk az, hogy a városban székelő intézmények és vállalkozások tiszteljék meg az őslakos magyar anyanyelvű lakosságot azzal, hogy mindent kiírnak a mi nyelvünkön is. Erre felépítettünk egy rendszert, amelyben összeírjuk azokat a helyeket, ahol ezt már megtették. Tulajdonképpen egy ingyenes reklámfelületet biztosítunk ezeknek az egységeknek http://www.fontosvagy.sk/page0/styled-6/index.html

Egy kezdeményezés egy holtponton kifulladhat, ha eredménytelen. Milyen eredményeket értetek el eddig?

Az első eredmény a kórház felirat, a következő az adatbázisunk folyamatos bővülése. Sikert értünk el a CBA üzletlánc szlovákiai kétnyelvűsítésével kapcsolatban is. Nagy sikernek örvendenek és jól fogynak a regionális autós matricáink is, tárgyalunk a hamarosan megnyíló Tesco áruházzal a teljes kétnyelvűsítésével kapcsolatban. A vasúti performanszunkkal hozzájárultunk a vasúti kétnyelvűsítés előmozdításához is. Szóval rengeteg a munka, és az eredmények hol gyorsan, hol lassabban jelentkeznek, de az étvágyunk egyre nagyobb!   🙂

Ilonka néni 100 évesen is vidám! Bár tőle is, mint Olivértől is megvonták a szlovák állampolgárságot.

 

Megéri ennyi időt és munkát áldozni? Miből merítesz erőt, hogy a közösségért dolgozz?

A munka gyümölcsei sokszor később mutatkoznak meg, és vannak pillanatok, amikor az ember elfárad. Ilyenkor a család és a barátok azok, akik segítenek túljutni a nehezebb pillanatokon, és néha teljesen váratlanul beérik egy-egy akció sikere is. Ekkor újult erővel vetjük bele magunkat a további feladatokba, ami egyébként rendkívül örömteli szórakoztató tevékenység. Az egyre nehezebb és összetettebb helyzeteket is élvezzük, amikor felismerjük a rendszer hibáit és gyengéit, aminek nem érdeke a magyar nyelv vizuális megmaradása.

Mennyire mozgatja meg a felvidéki magyarokat a tevékenységetek, milyen jó visszajelzéseket kaptatok?

Meglepően sok visszajelzést kapunk, ezek közel 100%-a pozitív. A témákra, amikkel foglalkozunk ezek szerint komoly közösségi igény van. A sajtó is egyre több figyelmet szentel az akcióinknak, ez pedig újabb figyelmet generál és egyre szélesebb körben lett ismeretes a munkánk. Az utóbbi egy év alatt nagyon sokan csatlakoztak a közösségi csoportunkhoz is, nagyon sok cikk is született a „fősodratú” médiában is, és lassan azt mondhatjuk, hogy a logónk szinte már az egész Felvidéken ismert.

A magyar nyelvet nem csak a felvidéken használják, ezért egy nagyobb közösség része is vagytok. Tartjátok, tartod-e a kapcsolatot a többi magyar régió embereivel?

Természetesen, elsősorban magánemberként, hiszen nagyon sok rokonom, barátom, egykori kollégám és ismerősöm Magyarországon él. Tudatosítanunk kell, hogy a magyar nyelv és kultúra kárpát-medencei dominanciával rendelkezik. Nem egészséges határon innen és túliként tekinteni a nyelvünk elterjedtségére. Rendkívül meghatározó élmény, amikor pl. egy egész napon át autózol, és kiszállva mondjuk Csíkszeredában megint csak a magyar nyelvet hallod  Erre nagyon büszkének kell lennünk, ez nagyon szívmelegítő. Élőben és az interneten is tartjuk a kapcsolatot más magyar régióval, de a mozgalmi programokban elsősorban csallóközi, mátyásföldi, bodrogközi, bódva-völgyi stb. magyarok vesznek részt.

Az anyanyelv egy különleges dolog. Minden másodpercben használunk, de mégis nehezen tudjuk megragadni a lényegét. Számodra mit jelent az anyanyelv?

Számomra az anyanyelvem egy igazi varázslat! Hitem szerint a magyar nyelv a világ egyik legcsodálatosabb, legváltozatosabb, legjátékosabb kifejezési eszköze! Tudós géniuszok és az írott szó legnagyobbjai használva az egyetemes emberiség legnagyobb csodáit hozták létre a segítségével. A szakralitás, természettudományok és irodalom gyémántjai születtek a magyar nyelv létének és használatának köszönhetően. A magyar nyelv hagyományos régióinkban ezért megéri küzdeni minden egyes négyzetcentiméter feliratért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Pin It on Pinterest