Gyermekáldásra hangolva

Van egy hármasság, ami jellemzi a nők életszakaszait: a szűz, az anya és a bölcs vénasszony. Ennek nincs korbeli megkötése, minden nő saját ütemében halad át ezeken a ciklusokon, mindhárom ciklus értékes, szép és tele van leckékkel.  Lehet, hogy  most leendő anyaként éppen a női életciklus középső szakaszában vagy. Bánod-e,  ha  többé már nem a hajdani szűz leszel? Tudsz-e  gondolni arra, milyen gyönyörű leszel női teremtő erőd teljes megnyilvánulásában? Természetesen a nők a gyermekvárásra hangolódást és a várandósságot egészen különbözően élik meg. Lehetnek nagy különbségek, mert nem vagyunk egyformák. Mások a gyökereink,  az életfeladatunk, a tapasztalataink,  a világlátásunk és a céljaink. Mégis mindenkinek feladata, hogy a gyermekáldás  közeledtét és érkezését a lehető legoptimálisabban fogadja.

Mikor kezdjünk el  felkészülni a gyermekáldásra?

Vannak szülésznők, dúlák, szülés körüli segítők, akik bármikor szívesen beszélnek veled erről a kérdésről. Fontos dolog minden ember számára, akit érdekel a világ, az emberiség sorsa, hogy akkor is legyen ismerete, tudása, rálátása  erre a témára,  még ha most nem is szeretne gyermeket.  Segíthetünk ezáltal  embertársainknak, ismerőseinknek, barátainknak, közösségeink tagjainak. Ez ugyanolyan terület, mint az élet bármely területe, amelyről nap mint nap gondolkodunk és beszélgetünk. Amikor  szívünkben eldöntöttük társunkkal együtt, hogy közös gyermeket szeretnénk nevelni, akkor konkrét lépéseket is tehetünk a felkészülésre. Optimálisan ez két év is lehet. Mivel az ember alapvetően a test-lélek-szellem egységéből épül fel, ezért ezen a három  szinten  gondolkodhatunk ,  cselekedhetünk és figyelhetjük meg érzéseinket. Sokan, nők és férfiak is nehezen küzdenek meg kételyeikkel, félelmeikkel, elköteleződési nehézségeikkel, de erről az időszakról keveset tudunk, mert túl kevés a tapasztalatunk. Leginkább már akkor látjuk, hogy hiányosságaink vannak, amikor a várandósság és a szülés alatt, valamint a szülés után különböző nehézségekkel kerülünk szembe.  Ezért én nagyon fontosnak tartom a   fogamzás előtti felkészülést, felkészítést is a párok számára. Ha már ekkor feltárjuk meglévő egészségügyi problémáink okát és azokra megoldást keresünk, előbbre is léptünk e témában.  Ilyen lehet például a rendszertelen menszesz problémája, vagy az egészségtelen táplálkozás  és életmód okozta mérgeződés. Mert bizony ezek is okai lehetnek, hogy hosszú ideig nem fogan meg a gyermek akkor sem, amikor már nagyon vágyik rá egy pár.

Életpélda: Ismertem  egy asszonyt, akinek rendszertelenek  voltak a ciklusai. Ez nagyon zavarta őt a mindennapjaiban. Félt attól is, hogy  a várva várt kisbaba is ezért késik. Mikor beszéltem neki az Aviva Módszerről, úgy döntött,  hogy megpróbálja elsajátítani.  E módszer gyakorlatainak pozitív hatása van a menstruációs ciklus szabályossá tételében és az óhajtott áldott állapot elérésében. Később, mikor találkoztunk nagy örömmel mesélte, hogy teljesen rendeződött a menstruációja. A módszer segített neki abban is, hogy oldódjon a szexualitástól való félelme. Ezenkívül még tudatosan figyelt arra, hogy életébe ritmusosságot vigyen. Rendszeresen és átgondoltan táplálkozott. Mindezek után  nem sokkal meg is fogant, és kisbabája született. Nagyon jó volt, hogy  ismerte pontosan a ciklusát, mert a szülés időpontjának meghatározása könnyű volt és nem bizonytalanságban teltek várandósságának  utolsó hetei.   És valóban egy nap eltéréssel meg is született gyönyörű  kisbabája szépen, egészségesen.

Megvizsgálod-e mikor billensz ki lelki egyensúlyodból? Észreveszed-e, ha párod küzd ilyen nehézséggel? Hogyan segítesz neki? Ebben kérhetsz és kaphatsz segítséget barátaidtól, szakemberektől, bábáktól, dúláktól, szüleidtől. Ne félj őszinte beszélgetést  kezdeményezni pároddal kapcsolatotokról, legyen ebben intimitás: amikor  megengeded, hogy a párod beléd nézzen, olyannak lásson, amilyen a valóságban vagy, játszmák, szerepek, álarcok nélkül. Fontos téma lehet  például  önálló életviteletek, vagy a felelősségvállalás kérdése saját magatokért és másokért (a gyermekért). Napjainkban ez  nagy nehézséget okoz  sok fiatal  és idősebb ember  számára  egyaránt ,  és nagyon aktuális. Általában kerülgetjük, mint a forró kását! Nézzük ezt most  a férfiak oldaláról. A férfinak a szüleivel való kapcsolata gyakran meghatározza azt, hogy hogyan viselkedik párkapcsolatban és későbbi családjában. Míg az apával való kapcsolata saját férfiasságára van hatással, az anyával való kapcsolat a párkapcsolatára hathat.

Számtalan lehetőség van még arra, hogy felkészüljünk a fogamzásra, szülésre. Részt vehetünk tanfolyamokon, olvashatunk könyveket, megismerhetjük a szelíd gyógymódokat, erősíthetjük az immunrendszerünket, megismerhetjük saját születéstörténetünket, lezárhatjuk és feldolgozhatjuk előző traumatikus párkapcsolatunkat,  tisztázhatjuk a szerepeket, a családnak, mint legkisebb közösségnek a segítő feladatát. Ezek is a várakozás lélektani lépéseihez tartoznak, ahhoz, hogy elfogadd a babád jöttét, hogy aztán szeretettel befogadd és elmondhasd: mi egyek vagyunk. Majd a várandósság alatt tudd, hogy a gyermeked önálló lény, ezért nem birtokolhatod teljes mértékben. Ha az anya azt gondolja, hogy gondoskodással és szeretettel fogom fogadni őt, ápolni és védeni, és ebben a párja is támogatja, akkor az anyaméh belső templommá válik. A várandósság után jön a szülés, a külső szintű leválás, hogy szeretettel elengedd. Ekkor a gyermek elhagyja a testedet. Hogy ez könnyebb legyen, a természet remek megoldást adott, a szoptatást. Így még mindig szorosan összetartoztok. A gyermek aurád  alatt fejlődik még sokáig.

Életpélda: Van egy barátom, aki  felnőttként sem mert nemet mondani az édesanyjának, illetve vitába szállni vele, és túlzottan kötődött a véleményéhez. Szerintem ő még gyereknek érezte magát. Nem alakult ki a felnőtt-felnőtt viszony közöttük. Ez időnként konfliktust  szült közte és a párja között. Miután már gyermekük is született, ez a feszültség felerősödött. A férfi már arról beszélt, hogy ez nem fog így menni, talán külön válnak az útjaik. Miután kezdte megérteni, hogy ő most már saját családjáért felelős elsősorban, akkor  a párja mellé tudott állni. Így ő is bizalmat kapott és kapcsolatuk ismét rendeződött. Most már közösen építik kis családjukat, tudják, hogy a nehézségek által tudnak fejlődni, könnyebben megismerni önmagukat és egymást.

Végül a fentiekről egy szellemi gondolatot osztanék meg veletek: Rudolf Steiner sokszor tanácsolta várandós anyáknak, hogy tekintsenek Raffaello képére,  a  Sixtusi Madonnára. Ezen Madonna úgy jelenik meg, mint az életerők szimbolikus képviselője. Kétszáznyolcvan  napig az anyai méhet áthatják az élet égi erői és ezek az erők építik fel az embrió testét. Amikor a várandós anya napi gyakorlatává teszi, hogy rátekint és elmélyül ebben a képben, akkor lassan megtanulja a következő igazságot:

Két oldala van gyermekemnek, amit meg kell értenem. Az egyik a földi mag, amit én, mint emberi lény nyújthatok számára. Ez a mag hordozza a szülők öröklődő erőit. Ez teszi majd a gyermeket az én gyermekemmé, családom tagjává, népemhez, fajtámhoz, az egész emberiséghez tartozóvá. Ez minden, amit én adhatok a gyermekemnek. Azonban van egy másik oldal, és ez maga a gyermek: az ő szellemi lénye és a lelke, amely nem azonosítandó az ő testével. Ez az a lény, aki soha nem lesz az enyém. Ő rám bízatott, de azért jön a Földre, hogy a saját életét élje – nem pedig a szüleiét. Ez a lény szabad minden öröklődő erőtől.

Tonka Anna dúla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Pin It on Pinterest